torstai 16. huhtikuuta 2020

Etätöissä

Korona pisti joukkomme poteroihin ja ison osan meriarkeologin töistä pystyykin tekemään etänä. Sukeltamista ei voi ulkoistaa Teams-alustalle, vaan kevään edetessä tuli ajankohtaiseksi harkita miten voisimme valmistautua kenttäkauteen mahdollisimman virus-turvallisesti. Onnistuihan se, karsimme osallistujamäärän minimiin, käytimme hanskoja ja käsidesiä ahkerasti ja pidimme turvavälejä. Yritimme olla ovelia, mutta tosiasia on että kaikessa toiminnassa on nyt riskejä.
Vähentääksemme sukeltamiseen liittyviä työturvallisuusriskejä, lähdimme torstaina kukin suunniltamme kohti Veikkolan Sukellusareenaa. Pyörähdin ensin Sturenkadun toimistolla poimimassa virka-auton ja kastelemassa kukat. Meidän työhuoneen ikkunalaudalla oltiin henkitoreissa. Juttelin kukkasille mukavia ja annoin niille vettä. Niin vettä, ei ne kukatkaan selviä ilman sitä loputtomiin. Minäkään en selviäisi ilman päivittäistä mahdollisuutta tuijotella merelle, onneksi etätyöpisteeni ikkunasta se näkyy. Se on auttanut jaksamaan eristäytymisessä.
 Kukkien taputtelun jälkeen ajelin Kokoelmakeskukseen Vantaalle, oli jännää olla kuukauteen ensimmäistä kertaa mantereella ja tienpäällä. Päästiin Jessen kanssa testaamaan miten uudet kalustotilat toimivat. Voi sitä onnen määrää kun nyt molemmat näimme ensimmäistä kertaa kaluston aseteltuna paikoilleen. Sini ja Päivi viimeistelivät muuton, mahtava tehokaksikko oli todella pistänyt tuulemaan! Vielä on keskeneräistä, täyttöaseman hankinta toteutuu viiveellä, mutta sillekin on asianmukaiset tilat olemassa.




Kamat autoihin ergonomisesti lastauslaiturin kautta, ei haitannut edes räntäsade sillä meillä on nyt katos jonka alla lastaus tapahtuu. Sukellussäiliöt, alentajat, punttivyöt, valot, kamerat, puhelimet jne jne ja renkaat lutussa kohti Sukellusareenan kahdeksanmetristä allasta. Harjoitustoiminta sielläkin on minimissä ja virusvaara hyvin huomioituna. Treenien tavoitteena oli testata uutta kalustoa ja vanha kalusto huollon jäljiltä. Regu.fi teki jälleen luotettavat keväthuollot alentajille ja kokokasvomaskeille. Samoin tavoite oli testata nostokorien käyttöä tulevia sukelluksia varten.
 Muistatte varmaan miten vuosi sitten treenasin sidemount sukeltamista samassa altaassa kouluttajani Teppo Lallukan kanssa. Olin pitkään pohtinut uuden aluspuvun hankintaa ja Tepon kautta valinta kohdistui Santin sähköiseen aluspukuun. Ensimmäisen kerran pääsin sovittamaan pukua Tiedekulman vessassa. Tämä tapahtui 1,5 kuukautta sitten ennen hollantilaisen vieraamme esitystä. Survouduimme Tepon kanssa vessaan ja puin puvun päälleni. Sen jälkeen Teppo kehotti ottamaan puolipolviasennon molemmille puolille, lattialle vatsalleen ja kädet niskan taakse. Oikeesti, tähän kaikkeen joutuu ihminen jos lämmönsäädin on pielessä ja palelee sukeltaessa! Mutta testipäivänä pääsin vihdoin kokeilemaan miten puku pitää lämpimänä vedessä.
 Rehellisyyden nimissä täytyy todeta että sen minkä lämmössä voittaa, ulkonäössä häviää. Näytän lihotuskoneeseen laitetulta formulakuskilta kun survouduin jäykkään haalariin. Tämä kaikki pitää vielä tunkea uuteen Polarin sukelluspukuun etuvetskarin kautta. Todettiinkin että sidemount pullojen kanssa menee niin kauan ährätessä että päästäkseni joskus veteen, pitää valmistautuminen aloittaa jo kotiovella!
Vedessä homma toimii ja se on tärkeintä. Sähköinen aluspuku tarvii tietysti virtaa ja akkukotelo viritellään takapuolen päälle kiinni haararemmiin. Painotus tietysti muuttuu ja sain vähentää viisi kiloa. Tämä tarkoittaa sitä että voin jättää painovyön kokonaan pois, sillä riittävä määrä painoja menee jo liiviin. Täytyy vielä tarkastaa painotus avovedessä.
 Allastreeneissä nostelimme uuden korin kanssa ”arkeologista aarretta” eli hauleja täynnä ollutta pussukkaa. Jesse, Päivi ja Sini hoitelivat asiaa ihan tyylikkäästi. Minun kiihautteleva luonne ei sopinut ollenkaan nostosäkin hienovaraiseen toimintaan. Tuli aina töräytettyä siihen liikaa ilmaa ja se karkasi pintaan. Kaikki työtehtävät vain eivät sovi kaikille, näin se vain menee! Treenien perusteella sanoisin että nostosäkin avulla voi liikutella painavia asioita meren pohjalla, mutta itse esinenostoon valitsisin nostoköyden. Päivän tärkeä oppi!