sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kenttäkauden valmistelua DAN-kurssilla

Kansainvälisen naistenpäivän iloksi pääsimme harjoittelemaan elvytystaitoja. Yhdistimme voimat Suunnon sukeltajien kanssa ja Pasi Lammi hankki kouluttajaksi Janne Joensuun. Tiimimme suuntasi iloisin mielin Suunnon päämajaan Vantaalle. Janne oli viritellyt Anne-nuket valmiiksi ja aloitimme kalvosulkeisilla muistelemaan hapen ensiapua.
 Janne oli tottunut kouluttaja, muttei ollut helppoa paikata edellisen kerran kurssia jota veti LT, dosentti, erikoislääkäri Anne Räisänen-Sokolowski. Annella on sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon erityispätevyydet. Kahdessa vuodessa unohtaa paljon, samassa ajassa DAN koulutuksen pätevyydet vanhenee. Kertaaminen on todella tarpeellista. Jäin miettimään, onkohan unohtaminen osittain myös tarkoitushakuista- kukapa sitä haluaisi jatkuvasti pohtia ammattinsa riskejä?
Jesse, Janne ja Riikat asioiden äärellä.
 Siinä Anne-nuken sydäntä startatessa, totesin tiimillemme, että tositilanteessa potilaana on joku meistä. Tuli hiljaisempi laajennettu sekunti. Motivaatio taitojen ylläpitämiseen on kova, vaikka itse kurssituksessa humoristiset välispiikkaukset olivat yleisiä ja tunnelma suuntolaisten kanssa leppoisan rento. Pasi täydensi välillä asiantuntevilla kommenteillaan oppimateriaalia. Janne jakoi omakohtaista kokemusta onnettomuuksista, niihin oli helppo eläytyä. Meissä sukeltajissa elää outo kuolemattomuuden illuusio, niin helposti päivän kunnosta huolehtiminen jää ja on vain pakko päästä veteen. Kun on sukeltanut 30 vuotta niinkuin Janne, osaa jo kuunnella itseään.
Suuntolaisten paketti oli kadehdittavan hyvässä järjestyksessä.
 Sukeltaminen ja kiire eivät sovi hyvin yhteen. Me yritämme lähestyä “asiakkaitamme” eli hylkyjä sillä asenteella ettei ole NIIN kiire, jos on odottanut jo sata vuotta. Mutta kyllä ne aikataulupaineet tuntuu meilläkin ja tekemistä hylkyjen parissa riittäisi. Kunpa vaan löytyisi aina osaavia tyyppejä meidän tiimiin.
Huumorintaju ei ole pakollinen luonteenpiirre, mutta siitä on paljon apua jos haluaa tulla maailman mukavimpaan duuniin parhaimpien työkamujen kanssa.

 Tällä hetkellä rekryämme huhtikuun alusta vuoden loppuun meriarkeologia. Ilman luottamusta tämäkin työ muuttuu pykälän vaarallisemmaksi. Toistaiseksi Luksian tutkimussukelluskoulutus on taannut tietyn lähtötason ja työturvallisuuden, mutta kyseisiä kursseja ei
ole järjestetty useaan vuoteen. Sitä pätevyyttä ei voi siis edellyttää. Ehkä täytyy järjestää uuden ihmisen kanssa parin päivän testikausi Kaatialassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti