keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Laivaloukkuna Jussarö, kesäkuu 2016

Virallinen lehdistötiedote:

Museovirasto jatkaa Hanneke Vromen aluksen hylyn etsintöjä Jussarön laivaloukussa



Raaseporin Jussarön karikkoisia vesiä voidaan hyvällä syyllä kutsua laivaloukuksi. Ne koituivat kohtaloksi myös laivuri Hanneke Vromen holkille, joka on mahdollisesti uponnut Jussarön eteläpuolella olevalle vesialueelle vuonna 1468. Museovirasto sai ilmoituksen hylyn löytymisestä Rauno Koivusaarelta tammikuussa 2015 ja hylyn etsinnät aloitettiin viime kesänä. Etsinnät jatkuvat 13.-23.6.2016, kun Museovirasto tekee meriarkeologisia kenttätöitä Jussarön alueella.

Raaseporin Jussarö on on ollut merkittävien purjehdusreittien varrella jo vuosisatojen ajan. Sen sivuitse kulki jo keskiajalla väylä, joka johti Raaseporin linnalle. Maankohoamisen myötä linnalle ei enää meriteitse pääse, mutta väyliä ja vesiliikennettä on alueella edelleen. Jussarön aluetta voidaan hyvällä syyllä sanoa laivaloukuksi. Karikkoisilla vesillä on tapahtunut lukuisia haaksirikkoja usean vuosisadan aikana ja siksi myös laivanhylkyjä ja niiden osia löytyy useita.

Viime vuonna Museovirasto ja SubZone Oy dokumentoivat ja ajoittivat Jussarön kaakkoispuolella hylyn osia, joiden oletettiin kuuluvan Hanneke Vromen alukseen. Tutkittu hylky osoittautui kuitenkin 1700-luvun ensimmäisellä puoliskolla rakennetuksi alukseksi. Hanneke Vromen holkki jäi edelleen löytämättä.

Tänä kesänä Museovirasto tekee meriarkeologisia kenttätöitä Jussarön alueella 13.–23.6.2016. Kenttätyöt tehdään yhteistyössä Suomen meriarkeologisen seuran, sukellusseura H2O:n ja Hanneke Vromen holkin jäänteistä ilmoittaneiden sukeltajien kanssa.

Tarkoituksena on paitsi jatkaa Hanneke Vromen aluksen hylyn etsintöjä, myös kartoittaa laivaloukkualuetta sekä dokumentoida hylkyjä mm. luomalla niistä kolmiulotteisia malleja. Osasta kohteista pyritään ottamaan näytteitä dendrokronologista ajoitusta varten. Suomesta tunnetaan alle kymmenen keskiajalle ajoittuvaa hylkylöytöä, joten Hanneke Vromen aluksen löytyminen olisi keskiajan tutkimuksellemme erittäin merkittävä lisä.

Tutkimuksissa kartoitetaan myös muiden alueelle uponneiden alusten hylkyjä ja selvitetään mahdollisuutta yhdistää ne asiakirjalähteissä mainittujen haaksirikkojen kanssa. Helsingin yliopiston historian laitoksen projektissa tutkitaan 1700-luvun haaksirikkoja Itämeren alueella asiakirjalähteiden ja karttojen pohjalta.


--- virallinen tiedote päättyy ---


Mitä tapahtui todellisuudessa?


IRL eli tosielämässä pistimme pystyyn aikuisten kesäleirin. Kokosimme kasaan joukon merellisistä asioista innostuneita sukeltajia, pakkasimme mukaan järjettömän määrä muonaa, tutkimus- ja sukellusvälineitä ja heittäydyimme yhdessä Itämerelliseen seikkailuun.


Majoitumme Jussarön vanhalle merivartioasemalle, joka on viime vuodesta kokenut huomattavan kasvojen kohotuksen uuden omistajansa Jukka Hillon myötä. Uudet sängyt saapuivat samaan aikaan meidän kanssa joten laiturilla oli hieman ruuhkaa.


Ensimmäiset päivät ovat menneet touhutessa aamupalasta yömyöhään, tavarat ja henkilöt ovat löytäneet paikkansa. Sukeltamaan on päästy jo kolmelle eri alueelle ja kolmiulotteisia malleja on syntymässä. Löytöinä on saatu talteen pieni laivakello (palasina), tiiltä ja palanen kivisavikeramiikkaa.


Leirin virallisina kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti ja espanja eli eri kieliryhmien edustajia löytyy. Tarkoitus on pitää yleisöä mukana jakamalla tarinoita täällä blogissa. Kirjoittajina ovat vapaaehtoiset leiriläiset.


Nyt itätuuli nousi kovaksi, joten istumme ruokasalin pöydän äärellä tietokoneiden parissa. Ympärillä leijuu merenpohjan tuoksu. Osa porukasta on tullut suoraan lounaspöytään sukelluksista. Pidimme aamulla kiirettä jotta ehdimme hoitaa päivän sukellukset ennenkuin  tuuli nousi liian kovaksi turvalliselle sukeltamiselle.


Tuulispäiväterkuin Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti