torstai 3. marraskuuta 2016

Mutapainia ja mallinnustaHylyt voivat piileksiä mielenkiintoisissa paikoissa. Saimme jo vuosi sitten ilmoituksen Vanhankaupunginlahdelta jossa matala vesi oli paljastanut osan puisesta laivasta. Riikka ja Päivi kävivät kertaalleen tarkastusmatkalla syksyllä 2015. Tuolloin meri oli juuri noussut ja hylky tavoitettiin vain soutamalla. Matala mutainen vesi esti tarkempien havaintojen tekemisen. Hylky jäi arvoitukseksi.
Hylyn ilmoittaja ja kummisetä Eero, otti uudelleen yhteyttä kun merivesi heilahti alas taas syksyllä. Päätimme Päivin kanssa perjantaina iltapäivällä maanantaiaamun retkestä, jos vesi vain olisi edelleen puoli metriä tavallista alempana. Aikataulu sopi myös Eerolle, siispä lupahakemukset ympäristöviranomaisille ja suuntana rantaruovikko.
Pysähdyimme lintutornin läheiselle levähdyspaikalle. Siellä oli penkki, joka näytti kuivalta, mutta istahtaessani siihen vaihtamaan pelastautumispukua päälleni, huomasin syksyn kosteuden. En ehtinyt varoittaa Päiviä, hän istahti samalle märälle penkille. ”Kannattaisi varmaankin laittaa pelastautumispuku päälle.” ”Pärjään kyllä näillä saappailla, varret ylettyvät lähes polviin.”
Kiipesimme lintutorniin ja etsimme hylkyä ensin Eeron kiikareilla. Hänen tarkat silmät löysivät hylyn nopeasti. Siellähän se oli, selkeästi liikkunut ainakin parikymmentä metriä edelliskerrasta. Liukunut mudan pinnalla aaltojen ja jään viemänä. Rantaruovikossa voi tapahtua kummia!
Hylkybongausta :-D


Shh, siellä se on!

Maanantaina oli kuitenkin vesi poissa ja tutkailimme kiikareilla kärsivällisesti odottavaa hylkyä. Eero suunnitteli reittiä, tuolta kiertämällä muta kannattelee meitä parhaiten. ”Viimeiset metrit ovat hankalimmat, muta on vielä niin vetistä ja upottavaa.” ”Onko teillä lumikenkiä?” Valitettavasti ne eivät kuulu meidän vakiovarusteisiin. Nyt niitä olisi tarvittu!
Eipä hätää, saimme seuraamme kuvauskopterin. Kesähessumme Jesse Jokinen on ammattikuvaaja ja innostui hankkimaan kopterin. Tilasimme hänet paikalle testaamaan, miten kuvaus onnistuisi tällä rantaruovikolla. Jesseä ei tarvinnut paljoa houkutella, kuvaavalle venemiehelle hylytkin ovat kiehtovia.
Jesse virittelee kopteria käyttökuntoon.

Kopterikuvaus soveltuu hyvin tällaisiin ruovikkoalueisiin.

Eero piteli aitaa alhaalla, ei ole ollut kyyttöjä moneen vuoteen. Ei se mitään, oli meidän vuoro kirmata Päivin kanssa rantaniitylle Eeron perään. Muta hyllyi jokaisen askeleen alla. Pitää kävellä hitaasti, mutta nopeasti ja jalat harallaan. Pysähtyä ei saa! Saavuimme hylyn lähelle, Päivi innostui kuvaamaan harvinaista hylkynäkymää ja unohti kävellä.
Hitaasti mutta nopeasti :-)

Nopea skaalatikun viritys.


Muta ulottui jo lähes polviin. Nopeasti, nopeasti- kannusti Eero. Tilanteen epätoivoisuus, ihminen vastaan muta, Päivin kiljahdukset ja mudan slurp-äänet saivat tilanteen vakavuuden väistymään. Oli ihanihan pakko nauraa, vaikkei se tietysti ollut reilua. Onneksi Eero herrasmiehenä auttoi Päivin saappaat irti mudasta. Taistelu ”Päivi vs. Muta” päättyi 1-0 Päiville!
IIK, jumissa!


Eero apuun!


Voittajaolo!
Jäimme pohtimaan, olisiko ollut parempi juuttua pelastautumispuku päällä? Olisiko siinä päässyt tekemään mutapainimaisia kokovartaloliikkeitä? Meriarkeologia ei varsinaisesti ole mikään yleisölaji, mutta siinä olisi ollut jo showpainin aineksia!
Smurffit lennättää kopteria.

Kopteri kuvaa hylkyä.

Polun vahvistusta.

Perinteistä mittaamista, tosin yleensä ei seisota hylyn päällä...
Päivän päätteeksi totesimme kopterimateriaalin olevan loistavaa mallinnusharjoitusainesta viikonlopun kurssille. Suomen tutkimussukelluksen ohjausyhdistys (STOY) järjesti Tvärminnessä 3D koulutuksen, johon autoilimme perjantaina iltapäivästä.
Kesän vuokrapaku on vaihtunut firman tila-autoon. Meinaa olla vähän ahdasta!
Olen varmaankin aikaisemminkin hehkuttanut fotogrammetrian kehitystä. Siitä on tullut piilossa pesivien hylkyjen paljastuskeino. Kuvamateriaalin perusteella pystytään mallintamaan kokonaisia hylkyjä, joita ei koskaan saa yhdellä kertaa näkyviin vedenalaisten olosuhteiden vuoksi. Tällä on valtavan suuri merkitys tutkimuksen lisäksi myös hylkyjen suojelulle, enää veden kätköissä ei voi touhuilla ilman, etteikö muu maailma saisi tietää siitä!
Opettajana kurssilla toimi tekniikkasukelluskouluttaja Pasi Lammi ja tupa oli jo lähes täynnä tietokoneisiinsa keskittyviä sukellus-nörttejä kun saavuimme paikalle. Harvoin näkee niin motivoitunutta porukkaa. STOY kokoaa yhteen pääasiassa meribiologeja, -arkeologeja ja -geologeja, tajusimme Riikan kanssa meidän tutkimussukelluskurssista olevan jo 20 vuotta. Iloisesti alkuperäinen sukellusopemme Jouni Leinikki oli vielä aktiivisesti touhuamassa STOY:n puhiksen roolissa. Viikonlopuksi liikkeelle oli lähtenyt valiojoukko meribiologeja ja vielä setäkaarti Meriarkeologisesta seurasta, ihan paras porukka!
Tyytyväinen Pasi-opska laiturilla haukkaamassa happea.
Lauantaina kävimme kuvaamassa Joskärin hylkyä mallinnusta varten. Saimme lainaan Cemolta uskomattoman hyvät valot ja pääsin Riikan valonaiseksi. Olimme jo kesällä Jussarössä tulleet siihen tulokseen, että kuvaamisessa kriittistä on valaiseminen ja meidän olemassa olevilla lampuilla ei tulisi kuin sutta ja sekundaa. Näin yhden käyttökokemuksen perusteella sanoisisin, että tosiaan, ero on kuin yöllä ja päivällä. Nyt kun vielä oppisi mistä suunnasta kannattaa hylkyläistä valaista, jotta tulisi paras lopputuote.
Cemo esittelee kuvauskalustoa.


Juhon sukeltimet, noilla voisi mennä jo vaikka kuuhun :-)


Ensimmäinen erä sukeltajia kohti Joskärin hylkyä.


Päivillä oli harvinainen tilaisuus sukeltaa biologiaan suuntautuneen puolisonsa Larin kanssa. Valomiehenä toiminut Lari tosin hävisi välillä kalojen perään :-)


Riikka valmistautuu kuvaamaan.

Punaliivinen Jouni kipparoi tukialusta vanhasta tottumuksesta.
Pasi oli ylihyvä ope, maailman kärsivällisin ja ystävällisin. Vielä puolenyön jälkeenkin hän jaksoi kärsivällisesti opastaa innokasta joukkiotamme. Luokassa oli hyvin kollegiaalinen tunnelma, kaikki olivat avuksi toisilleen. Päivin tietokoneenkin pelasti Ari, joka nopeasti käänsi punaviiniä nauttineen näppäimistön ylösalaisin. Mallin prosessointi saattoi jatkua keskeytyksettä!
Tässä Vanhankaupunginlahden hylky erottuu jo prosessin aikana.


Hylystä oli jäljellä pohjaosa. Köli oli jäänyt jumiin johonkin toisaalle mutaan, jäljellä oli neljä pohjatukkia ja viisi kerrosta laitalankkuja molemmin puolin. Hylyn vieressä erottuvat Päivi vs. Muta taistelutantereen jäljet :-D Otimme hylystä puulajinäytteet. Sen ikä taitaa jäädäkin arvoitukseksi!

Linkistä aukeaa Pasin tekemä animaatio, enjoy!


Välillä syötiin ja saunottiin, sitten taas nörtteiltiin. Näissä aikuisten LANeissa oli oppimiskäyrä hyvin korkealla, samalla oli myös iloista ja nauravaista, paras tapa oppia uutta rennossa ilmapiirissä. Iso kiitos Juskulle käytännön järjestelyistä, STOYn hallitukselle, Tvärminnen infralle, muille kurssilaisille ja tietysti vielä lopuksi halaus Pasille! Higget jatkavat mallien tusaamista ahkerasti J
Syksyinen Tvärminnen eläintieteellinen asema on iltavalossa erittäin tunnelmallinen.


MinnaEi kommentteja:

Lähetä kommentti