keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Paluumatkalaisia

On helpompaa puskea rajoja ja suunnata eteenpäin- asioissa ja elämässä yleensäkin. Vaatii malttia ja viisautta tunnustaa tosiasiat ja päästää irti vaikkapa viimeisestä leiripäivästä. Kovat tuulet päättivät jatkua, joten pistimme leirin pakettiin. Keskiviikkona sukellettiin vielä aamupäivä ja lounaan jälkeen aloitettiin purkaminen ja pakkaaminen.

Aamupäivän sukellukset suuntautuivat ykköselle ja kakkoselle ;-) Jussarö I ehdittiin kuvaamaan perusteellisesti ja rullamitat, keltaiset tikut, numerokivet ja skaalatikut oli syytä kerätä talteen. Pyrimme aina siihen ettei toiminnastamme jäisi merkkejä merenpohjaan. Näytteenottokohdat merkitään, mutta muuten tavoite on olla puuttumatta hylyn elämään. Nyt meillä jäi kaksi tehtävää kesken: puunäytteen sahaaminen, jossa pohjaan jäi työkalut ja itse näytepala on pintaan asti poijutettu. Toinen missio on nostetun rakenneosan palauttaminen alkuperäiselle paikalle.

Onneksi meillä on yhteistyökumppaneita ja H2O:n sukeltajat ovat aikeissa hoitaa hommat loppuun heti juhannuksen jälkeen. Kiitos tästä jo etukäteen! Juha & Juha -sukellusparilla jäi kana kynimättä näytepalan kanssa, joten hauskaa että Lauron Juha pääsee H2O lippiksen avulla viimeistelemään kaikista rankimman sahausoperaation!

Vikana sukelluspäivänä Jussarö Kakkosta kuvattiin kahden valovoimaisen valaisijan avulla. Juha ja Pete valaisivat hylkyä Topin kuvatessa. Topi ja Pete ovat todella innostuneita 3D mallintamisesta ja leirin aikana oli jokailtaiset mallinnuskinkerit Maijan byssassa. Niko soluttautui joukkoon ja tyypit pääsivät rauhassa pohtimaan mallinnuksen saloja. Hyvä malli rakennetaan hyvästä kuvamateriaalista ja Itämeren olosuhteissa valoilla on iso merkitys. Odotamme ilolla mallien valmistumista ja samalla suunnittelemme viikonlopun mittaista pow-wowta syssymmälle, jossa voitaisiin mallintaa vaikka läpi yön :-)Maija on mitä parhain sukellustukialus. Ilman osaavaa ja sitoutunutta miehistöä homma ei kuitenkaan luonnistaisi. Ekku, Eero ja Panu- olette todella tarpeellisia ja hulppeaa kun hylkyhommat jaksaa innostaa teitä. Toivottavasti yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessakin. Maija on enemmän kuin sukellustukialus, sillä repertuaariin kuuluu gourmet ruoka ja parhaat löylyt. Toiset osaa nauttia elämästä <3 Kiitos kun kestitte tutkimuksellista kaaosta Maijan kannella.

Leirielämä on äärettömän antoisaa, mutta fyysisesti tosi rankkaa. On tärkeää että ilmapiiri on kannustava ja auttavainen. Mieltäni lämmittää nähdä ympärillä onnellisia kasvoja, palaute leirin onnistumisesta oli hyvin positiivista. Ruotsalaiset kehuivat leirin hyviä etukäteisvalmisteluita. Tämä nauratti eniten, sillä olin aikeissa peruuttaa leirin koska en omasta mielestäni ehtinyt valmistelemaan tarpeeksi :-D

Meriolosuhteissa tilanteet vaihtelevat jatkuvasti ja tärkeintä on pakata mukaan joustava mieli. "Ei ole mitään hätää, koko päivä menee kuitenkin ja asioilla on tapana järjestyä" -leirin asenne kannatteli loppuun asti. Turvallisuus edellä mentiin. Tämän oli havainnoinut myös pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Juha Hakala, jonka kanssa ajelimme kahdestaan Wellamolla Baggöseen. Juhalla on vertailumateriaalia monenlaisista sukellustapahtumista, joten tämä palaute otettiin ilolla vastaan. Olin myös helpottunut Juhan kärsivällisyydestä Wellamon köysimiehenä. Tuuli oli kova kun saavuimme Baggöseen ja omat parkkeersustaitoni loppuivat kesken. Onneksi laiturissa oli tilaa harjoitella ja jo viidennellä yrkällä saatiin köydet kiinni. Oppimiskäyrä on näissä hommissa aina sopivan jyrkkä, siksi kait tämä jaksaa koukuttaa vuosi toisensa jälkeen!

Ehkä juuri se on parasta, miten jokainen voi oppia toiselta jotain. Kaikki ovat riittävän isoja myöntämään omat rajat ja valmiita oppimaan toisilta jotain uutta. Taas pukkaa isosti kiitollista mieltä. Vielä kun seikkailemme Jessen kanssa tänään Wellamolla takaisin Suokkiin, alkaa leiri olemaan taputeltu. Lopuksi haluaisin kiittää Päiviä ja Nikoa hikisen urakan hoitamisesta, sillä he purkavat kamat tänään Koken tiloihin ja huoltavat varusteet. Iso pus ja kiitos kaikille leiriläisille ja Jussarön asukkaille, teillä on paratiisi ylläpidettävänä.

Ihan kohta Wellamon moottori pärähtää käyntiin ja keula suuntautuu kohti kotia. Jesse lataa vielä hetken omia akkuja. Olemme tänä kesänä tehneet kenttätöitä kuukauden verran yhdessä ja tänään on vika päivä. On äärettömän fantsua kun samaan ihmiseen on pakattu niin paljon sellaista osaamista jota meriarkeologia tarvitsee. Jesse on ollut kalustovastaava, veneen kuljettaja, valokuvaaja, pakkaaja, purkaja, innovoija, innostaja ja iloinen leirin henki. On vaikea kuvitella leirin onnistumisastetta ilman tätä järjettömän isoa työpanosta. Arvostan isosti ja erityisesti arvostan, kun Jesse kouluttaa minusta turvallista veneenkuljettajaa. Eilen onnistuin lopulta kiinnittämään Wellamon kiitettävällä arvosanalla.

Hyvä meidän jengi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti